Ви мусите дозволити Javascript у вашому браузері для оптимальної роботи сайта і відображення розділів повністю.

Як харчуватися влітку: найкращі рецепти та корисні поради для туристів

05.08.2024
1962

Літо – чудова можливість піти в похід, аби насолодитись захоплюючими подих краєвидами. Погода просто чудова, тож не піти на природу – просто гріх. Однак літні вилазки вимагають особливої ​​підготовки, особливо щодо харчування та захисту від спеки. Правильне харчування у спеку допомагає підтримувати енергію та здоров'я. Тож давайте розберемося, що варто враховувати під час підготовки до літнього походу та які продукти краще взяти із собою.

Перше і найголовніше – гідратація

Влітку організм втрачає більше рідини через спеку та фізичне навантаження, тому важливо постійно стежити за рівнем гідратації. Тож пийте воду регулярно! Не згадуйте про неї лише тоді, коли вас вже починає мучити спрага – це вже перші признаки зневоднення. Нагадуйте собі про те, щоб регулярно пити воду впродовж всього дня, невеликими порціями. Немає сенсу випивати одразу багато води – адже це не забезпечить організм рідиною на весь день.

Друга важлива задача – це підтримувати баланс електролітів (натрій, калій, кальцій та магній) влітку. Чому? Все через те, що влітку ми ще й втрачаємо багато води. В основному рідина виходить у вигляді поту, що теж може призвести до зневоднення. Електроліти – ось що допомагає утримувати воду в клітинах та тканинах.

Також баланс електролітів грає важливу роль у підтримці нервової системи. Отож, без них, ми дуже просто можемо відчувати сильну втому, слабкість, а також погіршення концентрації.

Приготувати напій, наповнений електролітами дуже просто. Вам знадобиться:

  • 1 літр води
  • 2 столові ложки цукру чи меду
  • 1/2 чайної ложки солі
  • сік одного лимона чи апельсина

Всі інгредієнти потрібно добряче перемішати, необхідно також аби сіль та цукор остаточно розчинилися. Перед вживанням бажано охолодити напій – але він і без того може подарувати вам освіжаючий, бадьорий напій. 

Вибір харчування

У спеку важливо вибирати легкі та освіжаючі, також сублімовані продукти, які не вимагають тривалого приготування. Все через те, що жирні, приміром, страви, вимагають більше часу та зусиль організму на перетравлення.

Але наш організм вже працює на повну потужність, аби підтримувати нормальну температуру тіла. Додаткове навантаження на систему травлення може викликати дискомфорт, тяжкість у животі та зниження рівня енергії.

А ще жирне та важке меню потребує ще більше води для перетравлення. Таким чином, ви втрачатимете рідину в тілі не лише через пітніння, а ще й через неправильне харчування. Тому ось кілька рекомендацій, що краще взяти із собою у похід влітку:

  • Свіжі фрукти та овочі. Вони не тільки вгамовують спрагу, але й забезпечують організм необхідними вітамінами та мінералами. Огірки, помідори, яблука та морква – чудовий перекус, які можна легко взяти з собою. Вони забезпечують організм вологою та корисними речовинами, що особливо важливо у спеку. До того ж, їх можна використовувати для приготування салатів або просто з'їсти як легкий перекус. Сублімовані продукти теж можуть стати в нагоді.
  • Легкі білкові продукти. Білок необхідний підтримки м'язової маси та загального стану здоров'я. Консервована риба, горіхи та насіння - відмінні джерела білка, які легко транспортувати і не вимагають приготування. Консерви, такі як тунець або сардини, можна легко відкрити і додати салат або з'їсти з хлібом. Горіхи та насіння, наприклад мигдаль або гарбузове насіння, також відмінно підходять для перекусу на ходу.
  • Сублімовані продукти. Це просто чудове рішення для тривалих походів. Сублімовані страви зберігають всі корисні властивості свіжих продуктів, але важать набагато менше і займають мінімум місця. Сублімована їжа дозволить вам приготувати найрізноманітніші страви, просто додавши води. Наприклад, такі можна придбати від торгової марки ЇDLO. Вони мають великий асортимент, який задовольнить вибагливого мандрівника.

Рецепти освіжаючих страв

Отож, зібравши докупи інформацію вище, можна сміливо готувати свої улюблені салати (але без майонезу, що потребує охолодження; для заправки краще використовувати олію, оцет і т.д.). І ми теж маємо для вас кілька рецептів для освіжаючого обіду:

Салат зі свіжих овочів

Інгредієнти: огірки, помідори, болгарський перець, сублімована зелень (петрушка, кріп), оливкова олія, сіль, лимонний сік.

Наріжте всі овочі та зелень, додайте трохи оливкової олії, лимонного соку та солі. Перемішайте і насолоджуйтесь легким і освіжаючим салатом.

Фруктовий мікс

Інгредієнти: яблука, апельсини, виноград, ківі.

Наріжте фрукти на невеликі шматочки і змішайте їх. Можна додати трохи меду чи лимонного соку для справжнього смакового буму.

Вівсянка з сухофруктами та горіхами

Продукти: вівсяні пластівці, сухофрукти (родзинки, курага), горіхи (мигдаль, волоські горіхи), мед.

Залийте вівсяні пластівці гарячою водою і дайте настоятися. Додайте нарізані сухофрукти, горіхи та трохи меду. Цю страву можна приготувати заздалегідь та з'їсти на сніданок чи перекус.

Роли з лаваша з овочами та хумусом

Продукти: 2 лаваші, півсклянки хумусу, огірок, помідор, листя салату, половина червого перцю.

На кожному лаваші рівномірно намажте хумус. Огірок і помідор наріжте тонкими смужками, червоний перець наріжте так само. Викладіть нарізані овочі та листя салату на намазаний хумусом лаваш. Загорніть лаваш, акуратно притискаючи начинку, щоб вона не випадала. Такі роли зручні для перекусу і легко перетравлюються, а головне, ви завжди можете придумати свої варіації страв з лавашом – варіантів для експериментів завжди купа!

Відпочинок влітку може стати ще кращим завдяки правильному харчуванню. А різноманітність сублімованих продуктів та нові враження завжди можуть додати задоволення – тож не відмовляйте собі у цьому!

Відгуки 0

Немає відгуків

Підпишіться на розсилку новин та пропозицій від discover.ua і наших партнерів

Натискаючи кнопку, ви погоджуєтесь із Правилами та умовами.