Ви мусите дозволити Javascript у вашому браузері для оптимальної роботи сайта і відображення розділів повністю.

Вирощено в Україні: ТОП-5 найекзотичніших ферм та плантацій

17.08.2022
2650

Запрошуємо вас у неймовірну гастрономічну подорож. Будемо руйнувати міфи про те, що наші ґрунти чи клімат для чогось не підходять; дегустувати цитрусові, банани, ківі, кумквати, трюфелі, креветки, фісташки й ще багато інших делікатесів, вирощених на українській землі. А запиватимемо це все цього разу не вином (про нього ми вже говорили в нашій попередній гастрономічній статті «Хліба та видовищ»), а справжнім українським листовим чаєм. Отож рушаємо.

Підземні тропіки Волині

ДіВо Цитрусові Волині — це теплиця в селі Княгининок на глибині 2 метри, де місцевий фермер Володимир Болотін із 2011 року вирощує унікальні цитрусові й не тільки. Крім гігантських лимонів, одного з яких вистачить на чаювання біля 20 людей, у теплицях достигають мандарини, апельсини, лайми, фінгерлайми, кумквати, інжир, лавровий лист, рука будди та ще низка цитрусових із цікавими назвами.

Володимир починав з усього 5-ти пагонів, які купив у Києві, а зараз завдяки любові до експериментів вивів уже кілька власних унікальних сортів, наприклад, червоний лимон та мандарин. У його мріях створити максимально велику колекцію цитрусових під землею.

Із жовтня цитрусове царство можна буде відвідати з екскурсією. У програмі:

  • консультації з догляду та вирощування цитрусових рослин;
  • навчання, як правильно прививати та формувати рослини;
  • демонстрація, як плодоносять лимони та інші цитрусові;
  • можливість придбати рослини за ціною виробника.

Червоний улун із Закарпаття

Виявляється, Закарпаття — не тільки про смачне вино, а ще і про справжній листовий чай. Адже біля Мукачево розташована єдина в Україні чайна плантація «Гора Жорніна — Червона гора». Створена в 1949 році в межах грандіозного проєкту Академії наук СРСР під керівництвом І.І. Чхаїдзе, вона до 1999 року була найпівнічнішою посадкою чаю в Європі, а нині залишається найморозовитривалішою культурою чаю у світі (до -26°С).

Врятувати залишки унікальної плантації від занепаду вирішив Максим Малигін. Зараз від 1000 гектарів лишилося лише 2. На них він і вирощує біля 300 кущів чаю. З 2015 до 2021 року він експериментував із напівферментованими та повністю ферментованими чаями й разом з експертами побачив неабиякий потенціал. Тому з нетерпінням чекаємо на продовження дослідів.

Побувати на унікальній плантації та пройти ритуал чаєпиття можна на спеціальній екскурсії з Максимом Адаменком.

Екзотичний рай під Львовом

У 10 км від Львова у селі Липники Андрій Труш уже кілька років вирощує екзотичні рослини: банани, кумквати, кавові дерева, лимони, лайми, гранати, ківі, папаю тощо. Усього в теплицях, створених за голландськими технологіями, росте біля 30 видів рослин. Деякі з них сягають у висоту 4-х метрів!

Фермери організовують неймовірно цікаві екскурсії в оранжерею, під час яких частують екзотичними плодами, а для дорослих іще й підготували дегустацію унікальних крафтових лікерів, зокрема й бананового. А щоби пам’ять про відвідини залишалася надовго, ви можете придбати тут смачний сувенір або навіть саджанець якогось дерева.

Вінниччина ‒ трюфельна столиця європи?

Ви знали, що трюфелі в Україні почали вирощувати раніше, ніж у Франції, ще на початку ХІХ століття? Тоді щорічно з України в Європу експортували до 80 тонн делікатесу. На жаль, згодом цей промисел був забутий, а місцевий фермер Олександр Джига з дитинства ходив збирати дивні гриби «бичаче серце» й навіть не здогадувався, що насправді то найдорожчі гриби у світі, кілограм яких коштує від 200 доларів. Кілька років тому Олександр створив першу в Україні трюфельну ферму, а для розведення грибних спор культивує павловнії, що є світовими рекордсменами зі швидкості росту.

Зараз у чергу за вінницькими трюфелями стають гурмани зі всієї України. У сезон Олександр час від часу організовує грибні полювання, тож слідкуйте за анонсами.

«Маленьке українське золото»

Так колишній волонтер з АТО Олексій Слєпньов та «кіборг» Олександр Рябошлик називають креветок, що розводять на фермі «Українська креветка» у місті Узин на Київщині. У дворі з кількома відкритими та закритими басейнами вони вирощують один із найбільших у світі видів креветок — Макробрахіум Розенберга вагою 25 грамів. Мальків сюди привозили аж із Малайзії, а зараз український делікатес з Узина смакують уже в Польщі, Туреччині, Литві, Грузії та Вірменії.

Олексій та Олександр стали справжніми гуру у вирощуванні креветок і заохочують до цієї справи інших, перетворивши її на справжній соціальний проєкт.

Щоби на власні очі побачити, як це все працює, який шлях проходить креветка від ікринки до зрілої особини; дізнатися, як приготувати суперсмачний і ніжний делікатес, записуйтеся на екскурсію за номерами: +380976492612; +380731582278.

А якщо хочете ще більше гастрономічних вражень, сміливо звертайте на «Дороги вина та смаку Київщини».

Це лише незначна частина крутих агропроєктів українців. У нас ще є плантації фісташок, арахісу, фундука, чорного горіха, кольорового батату, дерев гінкго, які ростуть до 4000 років, та іншого, що завдяки винахідливості і старанням вітчизняних фермерів потрохи стає не такою вже й екзотикою.

Фото: www.facebook.com/profile.php?id=100030433170847

Відгуки 0

Немає відгуків

Підпишіться на розсилку новин та пропозицій від discover.ua і наших партнерів

Натискаючи кнопку, ви погоджуєтесь із Правилами та умовами.